Vodstvo Osnovne šole  Stražišče, ki je ena od večjih osnovnih šol v Mestni občini Kranj in tudi v Sloveniji, se je odločila, da jedilnico, najbolj izpostavljen prostor na šoli, opremi s prečiščevalci zraka z UV-C svetlobo AEREKS. V jedilnico dnevno vstopi več kot 400 učencev in je z vidika možnosti okužbe z boleznijo covid-19 in prenosa virusa SARS-CoV-2 najbolj obremenjena. Nameščena prečiščevalca zraka zdaj delujeta kot dodatna zaščita za vse, ki se nahajajo v prostoru, tudi za zaposlene v kuhinji in učitelje.

jedilnica OŠ

Površina jedilnice znaša slabih 200 kvadratnih metrov, zato smo v njej namestili dva prečiščevalca zraka z UV-C svetlobo, AEREKS Standart 2×30 in Standart 3×30 PLUS, katerih posamezni pretok zraka znaša 105 m3 na uro. Prečiščevalca, ki delujeta po načinu prisilnega kroženja zraka skozi zaščitno ohišje, v katerem so nameščene UV-C žarnice, v dobrih 30 minutah dezinficirata zrak v prostoru.

Sistem prečiščevanja deluje neprestano, tudi v času, ko so v prostoru prisotni učenci in zaposleni. Prečiščevalec Standart 3×30 PLUS je opremljen tudi z zunanjo UV-C žarnico, ki se samodejno vklaplja samo v nočnem času, ko v prostoru ni nikogar in skupno deluje 4 ure. S tem se dezinficirajo tudi trde površina prostora, tla, mize, stoli in površina delilnega pulta, stopnja zaščite pred mikroorganizmi pa v tem primeru že dosega stopnjo sterilizacije. Z namestitvijo prečiščevalcev zraka z UV-C svetlobo AEREKS je vodstvo stražiške osnovne šole izdatno poskrbelo za varnost svojih učencev in zaposlenih ter s tem za jedilnico pridobila naziv mikrobiološko zaščitenega prostora.

Želimo, da se bo še več šol v Sloveniji odločilo za podobno zaščito, sploh v času, ko se spopadamo z novim koronavirusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19. Vse kaže, da bo za učinkovit boj proti povzročitelju bolezni covid-19 potrebno narediti več, recimo z namestitvijo prečiščevalcev zraka z UV-C svetlobo v najbolj izpostavljene in obremenjene prostore. Virus se širi tudi preko zraka in v obliki aerosola, zelo drobnih kapljic, kar nekaj časa ostane prisoten v zraku. UV-C svetloba deluje tako, da poškoduje dedni zapis virusa, brez njega pa se ne more uspešno razmnoževati.