jedilnica OŠ

OŠ Stražišče, ki je ena od največjih osnovnih šol v Kranju in Sloveniji se je odločila, da najbolj izpostavljen prostor na šoli opremi s sterilizatorji zraka AEREKS. Prvi od prostorov na šoli, ki je zaščiten s sterilizatorji zraka AEREKS je jedilnica. Ravno jedilnica je prostor, kjer se dnevno zamenja več kot 400 učencev in je iz vidika možnosti okužbe in prenosa virusa COVID-19 najbolj obremenjen. Instalirani sistem služi kot dodatna varnost za vse v prostoru, tudi za zaposlene v kuhinji in učitelje.

Jedilnica je velika slabih 200 m2 zato se je v njej montiralo dva sterilizatorja zraka AEREKS s pretokom zraka 105 m3/h vsak. Oba sterilizatorja zraka s pomočjo prisilnega kroženja zraka skozi zaprto komoro, v kateri so montirane UVC žarnice sterilizirata ves zraka v prostoru v času dobre pol ure. Sistem deluje neprestano v času, ko so v prostoru prisotni učenci in zaposleni. Da pa je sterilizacija še bolj učinkovita je eden od sterilizatorjev opremljen z zunanjo UVC žarnico, ki se vklopi v nočnih časih ko v prostorih ni nikogar in deluje 4 ure. Na ta način se sterilizira še površina prostora in delilnega pulta. Z montažo sterilizatorjev zraka AEREKS je OŠ Stražišče maksimalno poskrbela za varnost učencev in zaposlenih in si pridobila naziv BAKTERICIDNO VARNO OBMOČJE.

Pričakujemo, da se bo še več šol v Sloveniji odločilo za tak način sterilizacije in boja proti novemu virusu COVID-19. Vsi se zavedamo, da bo potrebno za učinkovit boj proti virusu COVID-19 uporabljati tudi sisteme sterilizacije zraka. Dokazano je, da je novi virus relativno velik in lebdi v zraku. Z UVC svetlobo pa lahko ta virus poškodujemo, da se ne more več razmnoževati.

Slika 1: UVC uniči DNA virusa in s tem onemogoči njegovo razmnoževanje