12 prednostnih nalog ZA DOBRO POČUTJE NA DELOVNEM MESTU

CBRE Group, Inc. je ameriško investicijsko podjetje za komercialne nepremičninske storitve in je največje nepremičninsko podjetje na svetu. V podjetju je zaposlenih preko 100.000 delavcev.
V njihovi analizi, kjer so ugotavljali kaj je najbolj pomembno za dobro počutje na delovnem mestu se je na 1. mestu pojavila želja po kakovostnem zraku v zaprtih prostorih.

Kakovost zraka v zaprtih prostorih.

Kakovost zraka v zaprtih prostorih (IAQ) je povezana z zdravjem dihal in kognitivnimi zmogljivostmi. Po mnenju EPA (Environmental Protection Agency) so lahko koncentracije raznih onesnaževal v zaprtih prostorih tudi do petkrat višje od koncentracije onesnaževal na prostem in so bile uvrščene med največja okoljska tveganja za zaposlene in obiskovalce. Raziskave, ki so pomembne pri današnji globalni pandemiji, so osvetlile tudi pomen parametrov IAQ, kot so uporaba UV-c sterilizatorjev zraka, filtracija, relativna vlažnost in prezračevanje. Vsi ti dodatni tehnični elementi nam pomagajo, da ublažimo prenos infekcijskih bolezni po zraku. ASHRAE (Ameriško združenje inženirjev za ogrevanje, hlajenje in klimatizacijo) je izdal splošne smernice za priporočene strategije, ki bi se morale upoštevati pri projektiranju, prilagajanju in vzdrževanju klimatskih in drugih sistemov. Čeprav so te strategije osredotočene na trenutne pandemične razmere, zagotavljajo tudi dolgoročne dokazane koristi za zdravje in dobro počutje prisotnih v prostoru.

[pdf-embedder url=”https://www.aereks.si/wp-content/uploads/2021/04/top12priorities_wellbeing_v5-b.pdf”]